VckyPwdrBth

VckyBthMR

VckyMR2

VckyMdRm1

VckyDrWy

OUR WORK

PROJECT PORTFOLIO

THE VICKERY PROJECT

A Room Full of Sunshine

OUR OBJECTIVE AND GOAL

Find a way to add personality and sunshine to an otherwise dark and dingy space they walk through each day and an outdated powder bath frequently used by guests.

The new house that was just purchased is lovely but very heavy, dark and not exactly a reflection of their personal style, but the many changes can be overwhelming unless taken gradually with a teaspoon. As a starting point to the many renovations they plan on making to enhance their new home, the mud room was their starting point. As the first space they walk through each day when coming home along with a powder bath that was close by and a place guests use when visiting. We know this was the first renovation for many renovations to come.

CHALLENGES

  1. Arched Opening could not stay if we were to change the style. Reframing the wall as well as the header above it.
  2. Existing hardwood flooring had to be cutout when the opening was recentered. This would mean refinishing hardwood flooring before the rest of the house is redesigned and renovated. Not a good option at this point.
  3. Add a storage solution in the base of this cabinet for dog accessories when walking, supplies and shoes. Unfortunately, we had to work around a sewer line on the right and side of the cabinet.
  4. Update the space aesthetically and upgrade the functional space for both the mudroom and the powder bath.

SOLUTION

  1. Recenter the opening to add a wall to the right side and square off the opening and add a bright casing around the opening to reflect a modern Mid-century look. The header had to be reframed and we chose to add a cased opening – painted in Benjamin Moore White heron paint.
  2. The hardwood floor was affected when we recentered the wall, which would mean refinishing all the hardwood flooring on the first floor. Instead, we extended the fun hexagonal porcelain tile floor into the mud room area to unite the two spaces.
  3. A custom mud-room cabinet with drawers for storage is now surrounded by a beautiful shiplap wall covering and finished in an architectural color as the design element in the space.
  4. The beautiful Hexagon blue porcelain tile now flow throughout the mud-room and powder bath and are a great compliment to the home.
  5. We added Hunter Douglas wood provenance shade to the window to compliment her rustic wood shelves above the toilet installed over her beautifully appointed wallpaper.
  6. The bathroom vanity, plumbing fixtures and the accessories were beautifully appointed by our talented client. She truly has a gift and may have missed her calling.

Read more

BEFORE PHOTOS